Denen krijgen eerste vrouwelijke premier
Foto: REUTERS
Helle Thorning-Schmidt wordt de nieuwe premier van Denemarken. De voorzitster van de sociaal-democraten won de parlementsverkiezingen en versloeg het rechtse blok van de huidige premier Rasmussen.

'Ik heb eerder op de avond Helle Thorning-Schmidt gebeld. Ik heb haar gefeliciteerd en gezegd dat ze nu een nieuwe regering kan vormen', verklaarde premier Lars Loekke Rasmussen donderdagavond tijdens een bijeenkomst met partijmilitanten van zijn liberale partij Venstre.

Met 99,2 procent van de stemmen te hebben geteld, bleek donderdagavond dat het linkse blok, met naast de sociaal-democraten van Thorning-Schmidt ook nog de Socialistische Volkspartij, de Sociaal-Liberalen en de linkse Eenheidslijst, 89 van de 179 zitjes in het parlement inneemt. Het rechtse blok van Rasmussen heeft er 86. Het resultaat houdt nog geen rekening met de vier zetels die worden aangewezen door de autonome gebieden Groenland en de Faroer-eilanden. Daar wordt traditioneel echter altijd linkser gestemd.

De partij van Rasmussen hield wel vrij goed stand en won zelfs een zetel. Ze blijft met 47 zitjes de grootste van het land. De Sociaal-Democraten van Thorning-Schmidt behaalde er 45. De Deense Volkspartij verliest wellicht drie zetels en komt uit op 22. De rechtse partij steunde de voorbije 10 jaar de minderheidsregering en oefende zo een grote invloed uit op het beleid, onder meer inzake immigratie. De partij kondigde al aan hard oppositie te zullen voeren.

De 44-jarige Helle Thorning-Schmidt kwam in 2005 aan het hoofd van de sociaal-democraten te staan.