Baanbrekend: planeet met twee zonnen ontdekt
Foto: BELGA/AFP
Ons zonnestelsel blijkt maar één van talrijke varianten in de kosmos te zijn, want astronomen hebben nu voor het eerst in de geschiedenis van de astronomie een planeet met twee zonnen ontdekt, zo staat in het jongste nummer van het wetenschappelijke vakblad Science.

Een groep astronomen rond onder andere Laurance Doyle van het SETI-instituut meldde met de Kepler-satelliet van de NASA op exoplaneet Kepler-16b te zijn gestoten. ‘Zo is voor het eerst onmiskenbaar een planeet ontdekt die rond twee sterren draait’, benadrukt co-auteur Josh Carter van het Harvard Smithsonian Center for Astrophysics in een mededeling.

Op een afstand van ongeveer 200 lichtjaren omcirkelt Kepler-16b twee dwergsterren.
De ene heeft een vijfde van de massa van onze Zon, de andere twee derde. De twee sterren bevinden zich op ongeveer 35 miljoen km van elkaar en wentelen in 41 dagen rond elkaar.

De nieuw ontdekte planeet heeft 229 dagen nodig voor een omloop van 105 miljoen kilometer. Dit is vergelijkbaar met de baan die Venus in ons zonnestelsel beschrijft.

Kepler-16b is niet Tatooine

Voor Star Wars-fanaten luidop beginnen te dagdromen: Kepler-16b lijkt niet op de fictieve woestijnplaneet Tatooine met haar twee zonnen in de Star Wars-saga.

Vanwege de geringere massa van de twee ‘zonnen’ is de nieuwe planeet een koude gasreus die zich eerder met Saturnus laat vergelijken. ‘Wellicht is het er min 75 tot min 100 graden koud’, besluiten de astronomen.

De planeet is qua grootte één derde van Jupiter. De planeet liet zich opmerken doordat het licht van de dubbelsterren afzwakte toen zij ervoor schoof.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig