Akkoord betekent einde van de stemmenkampioenen
Foto: BELGA
Leterme zal zijn titel van 'de man van 800.000 stemmen' niet gauw meer kwijtspelen aan ander en beter: met de hervorming van de Senaat, lijken dergelijke monsterscores in de toekomst weinig waarschijnlijk. Er is immers geen senaatslijst meer waarop men in heel Vlaanderen of heel Wallonië kan stemmen.

Tot nu bestonden er voor de senaatsverkiezingen een Nederlands en een Frans kiescollege. In Vlaanderen kon men stemmen op het eerste, in Wallonië op het tweede, in de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde werden beide kiescolleges samengevoegd. 

Door het akkoord dat deze week bereikt werd, zijn het voortaan de gewesten en de gemeenschappen die senatoren zullen afvaardigen. Er komt met andere woorden een einde aan de rechtstreekse verkiezingen van de senatoren en zo ook aan de stemmenkampioenen. 

En dus ziet het er niet naar uit dat iemand nog beter zal scoren dan Yves Leterme in 2007, die toen 796.521 voorkeurstemmen haalde. Bart De Wever strandde in 2010 op 785.778, ruim 10.000 minder dan zijn voormalige kartelpartner. 

Het absolute record staat overigens op naam van Leo Tindemans, die 983.000 stemmen haalde bij de Europese parlementsverkiezingen van 1979. Sindsdien deed niemand beter in dat soort verkiezingen, maar in principe is het ook nu nog mogelijk om via de Europese lijsten monsterscores te behalen. 

De hervorming van de Senaat zou het beeld bij de federale verkiezingen sterk kunnen beïnvloeden. Zo kon bijvoorbeeld stemmenkanon Bart De Wever als kandidaat-senator in heel Vlaanderen zijn stempel drukken op de verkiezingen.

Bij gebrek aan een Nederlands en Frans kiescollege bij de federale verkiezingen, zullen partijen voortaan in elke provincie op zoek moeten gaan naar een stemmentrekker. 

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig