In het akkoord dat formateur Di Rupo en de acht onderhandelende partijen woensdagnacht bereikten, is een grondige hervorming van de Senaat opgenomen. Het aantal senatoren wordt met dertien teruggedrongen tot 61. Bij die afvallers drie buitenbeentjes: de senatoren van rechtswege, zijnde de kinderen van de koning.

Kroonprins Filip, diens broer prins Laurent en zus prinses Astrid verliezen zo hun ceremoniële functie binnen het federaal parlement. 

Prins Laurent bleef karig met commentaar over de beslissing. 'Wat de onderhandelaars besloten hebben, zijn mijn zaken niet. We zullen zien wat eruit komt. Ik ben niet diegene die daar commentaar op moet geven. Ik heb de nota ook niet eens gelezen. Het is daarom onmogelijk iets over te zeggen. Wat ik ervan denk, zijn mijn zaken.'

De Senaat zal volgens het nieuwe akkoord worden samengesteld uit afgevaardigden van de gewesten en gemeenschappen: 29 leden van Vlaanderen, 21 van franstalig België en eentje van de Duitstalige Gemeenschap. Daarbovenop komen ook nog eens tien gecoöpteerde of aangewezen senatoren: zes Vlamingen (uit Vlaanderen en Brussel) en vier Franstaligen (uit Wallonië, Brussel én Halle-Vilvoorde). 

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig