Vlaamse Volksbeweging verwerpt BHV-akkoord
Foto: jke
De Vlaamse onderhandelingspartijen hebben een te grote prijs betaald voor de splitsing van BHV. Dat stelt de Vlaamse Volksbeweging (VVB) donderdag. Ze maakt zich ook ongerust over de oprichting van de metropolitane gemeenschap.

'Terwijl de Vlaamse partijen na onze betoging in 2004 in Halle duidelijk beloofden dat er geen prijs zou betaald worden voor de splitsing van BHV heeft men met dit akkoord deze belofte vierkant aan zijn laars gelapt', stelt Guido Moons van de VVB. 'Als het uiteindelijke akkoord overeenstemt met de actuele mediaberichten zijn vooral de 6 faciliteitengemeenten het kind van de rekening. Dit is voor ons onaanvaardbaar. De Vlaamse beweging had de Vlaamse politiek voorheen ook uitdrukkelijk gevraagd ze niet als pasmunt te gebruiken.'

Moons stelt zich ook vragen bij de verschillende onduidelijkheden in het akkoord. 'Hoe gaat men de 'metropolitane gemeenschap' invullen? De Franstaligen dromen er immers duidelijk van om dit als een instrument te gebruiken voor de sluipende verfransing van heel Vlaams-Brabant. Alles lijkt er ook op dat men zonder veel afspraken weer miljoenen gaat investeren in de bodemloze Brusselse put. Hoe zit het met de splitsing van het gerechtelijk arrondissement BHV? Naarmate het stof gaat liggen, zou men aan Vlaamse kant wel eens kunnen ontwaken met een grote kater.'.