De kranten schuwen donderdag de grote woorden niet na het woensdagnacht bereikte BHV-akkoord. "Historisch, een mijlpaal, een mirakel", oordelen de Vlaamse kranten.

"Historisch" titelt Het Nieuwsblad over de BHV-doorbraak die woensdagnacht werd bereikt. Liesbeth Van Impe herinnert er wel aan dat er nog bijzonder veel werk te wachten ligt, maar toch gaat het om een belangrijk compromis. Een eerste akkoord kan immers de impasse doorbreken, iedereen verwacht dat volgende akkoorden makkelijker kunnen volgen. "Een belangrijke, maar ook nog maar de eerste stap. Eindelijk. En nu verder werken.", vat ze samen.


Het Laatste Nieuws sluit zich hier bij aan. Di Rupo forceert een historische doorbraak, schrijft de krant. Luc Van Der Kelen noemt de terugkeer van de koning het geheime wapen van de formateur. Er is nu alvast uitzicht op een algemeen akkoord tegen midden oktober, vindt hij. En Van Der Kelen stelt ook vast dat Bart De Wever heeft gegokt op een non-akkoord en een eerste keer heeft verloren.

Een mogelijke mijlpaal in de Belgische communautaire geschiedenis, is het oordeel van De Standaard. Bart Sturtewagen vraagt zich wel af wat regie was, wat toeval en wat manipulatie was bij het politieke theater van de voorbije dagen. Ook hij wijst erop dat na BHV het echte werk nog te doen valt.

Erick Donckier stelt in Het Belang van Limburg eveneens vragen. Op wiens initiatief keerde de koning terug? Op eigen initiatief of op vraag van de formateur, om een rol te spelen in een door Di Rupo geregisseerd toneelstuk? Voor een definitief oordeel over het akkoord is het wachten op de teksten en een veelvuldige lectuur ervan. Is er inderdaad een BHV-akkoord, dan is het een doorbraak. "Een mirakel", oordeelt de krant.

Ook bij Gazet van Antwerpen vindt men het akkoord historisch, maar de krant vraagt zich wel af of er geen problemen in de Vlaamse regering zullen komen. Paul Geudens hoopt dat het geen ’verondersteld’ akkoord is, maar een echt, "zodat we er eindelijk vanaf zijn". Een Vlaamse overwinning is het akkoord volgens hem duidelijk niet. Maar moest het een einde stellen aan de decennialange twist, dan is dat op zich al een verdienste.

De Morgen beschrijft de belevenissen van woensdag als één van de spectaculairste wendingen van de laatste decennia in de Wetstraat. Steven Samyn ziet een meer dan eerbaar compromis en stelt vast dat de vaak verguisde jonge generatie voorzitters realiseert wat hun vaak geroemde voorgangers niet lukte. Journalisten nemen te vaak het woord historisch in de mond, maar de verleiding om dit nu te doen, is verdomd groot, vindt Samyn.

Een belangrijke eerste stap naar een nieuwe regering, oordeelt De Tijd. Een akkoord à la Belge, vindt Isabel Albers, maar het zijn tenminste oplossingen. "Passons, en liefst zo snel mogelijk". Rest nog de miljardenbesparingen. Worden hier de OESO-adviezen gevolgd? In Vlaanderen is daar een meerderheid voor, in Franstalig België niet. Dat, veel meer dan BHV, is het echte schisma in dit land, meent Albers.

Bij Metro spreekt men van een voorzichtige eerste stap, want ook hier geldt: als er geen akkoord is over alles, is er over niets een akkoord.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig