Het akkoord dat de acht partijen in de nacht van woensdag op donderdag bereikt hebben is een evenwichtig akkoord, maar slechts een eerste stap van nog een lange weg naar de vorming van een nieuwe regering. Dat was de teneur van de reacties na afloop van de vergadering, die door formateur Elio Di Rupo een kleine vierentwintig uur eerder als de ultieme poging was omschreven.

Het akkoord over de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde dat dinsdagnacht bereikt werd, is 'één stap'. Dat heeft een breed glimlachtende formateur Elio Di Rupo (PS) donderdag gezegd voor zijn ontmoeting met premier Yves Leterme (CD&V).

Michel: 'Goed voor alle Belgen'
MR-voorzitter Charles Michel was 'echt tevreden' over het evenwichtige akkoord. 'Het is een stap in de goede richting, maar er wacht ons nog veel werk'. Volgens Michel zou het 'idioot zijn' om punten te tellen en te kijken wie op welke punten gewonnen of verloren heeft. Het akkoord is goed voor alle Belgen, aldus nog Michel. Hij benadrukte daarbij de bescherming van de rechten van de Franstaligen zowel op electoraal, als op administratief en gerechtelijk vlak, en de regeling voor de burgemeesters van de faciliteitengemeenten, die in beroep kunnen gaan bij de tweetalige algemene vergadering van de Raad van State tegen hun niet-benoeming. Hij wees er ook op dat het een generatie van jonge partijvoorzitters is die het dossier na al die jaren heeft kunnen deblokkeren.

Beke: 'Resultaat is belangrijkst'
Voor CD&V-voorzitter Wouter Beke is het resultaat het belangrijkst. Het akkoord over BHV is volgens hem in Vlaanderen te verdedigen: BHV is tegen een redelijke prijs gesplitst; enkel in de faciliteitengemeenten kunnen de inwoners nog op Brusselse lijsten stemmen. Beke verzekerde dat hij nu met evenveel vuur de onderhandelingen over de financieringswet en de overheveling van bevoegdheden zal aanvatten. Het bereikte akkoord is volgens hem de eerste belangrijke voorwaarde om te komen tot een regering onder leiding van Elio Di Rupo.

De Vlaamse regering komt niet in gevaar, vindt Beke vanmorgen op Radio 1. Er is geen uitholling van de Vlaamse bevoegdheden wat betreft de benoeming van de burgemeesters. De beroepsprocedure bestaat vandaag ook maar gebeurt nu voor een tweetalige kamer van de Raad van State. Beke zegt dat iedereen zijn gezond verstand moet bewaren in de Vlaamse regering. Die functioneert goed, niemand heeft belang erbij om er verder probleem van te maken, klinkt het.

De Croo: 'Toegangsexamen voor regeringsonderhandelingen'

Open Vld-voorzitter Alexander De Croo wees erop dat BHV het grootste struikelblok van de laatste tien jaar was. Die opruimen was voor hem het toegangsexamen voor regeringsonderhandelingen. De Croo had het over een evenwichtig akkoord, maar waarschuwde dat er nog grote uitdagingen wachten inzake besparingen, jobcreatie en veiligheid.

Gennez: 'Goede zaak voor democratie'

Caroline Gennez benadrukte dat met het akkoord - 'een zeer belangrijke doorbraak' - twee eisen van de SP.A  werden ingewilligd: BHV is gesplitst en de Senaat is afgeschaft, 'wat een goede zaak is voor de democratie'. Volgens haar hadden de acht partijen geen andere keuze dan een akkoord te bereiken.

Van Besien: 'Dialoog heeft gewonnen van cynisme'
Voor Groen!-voorzitter Wouter Van Besien heeft 'de dialoog het gewonnen van het cynisme'. 'Dit is een belangrijke eerste stap richting communautaire pacificatie', aldus Van Besien. 'Onmiddellijk na het aantreden van een nieuwe regering zal de splitsing van BHV in het parlement komen', verzekerde hij nog.

Milquet: 'Moeilijke stap vooruit'
CdH-onderhandelaarster Joëlle Milquet vond dat er een 'heel moeilijke stap vooruit' gezet werd. Na BHV volgen er echter nog de financieringswet en de fiscale autonomie, waarschuwde ze. Milquet is van mening dat in het akkoord voldoende compensaties zijn voor de splitsing van BHV: waarborgen voor de rechten van de Franstaligen, de bevoegdheid van de Raad van State bij de benoeming van de burgemeesters in de faciliteitengemeenten en de link van de zes faciliteitengemeenten met Brussel.

Onkelinx: 'Grote opluchting'
Laurette Onkelinx, die voor de PS onderhandelde, zei tevreden te zijn over het akkoord over BHV, een erg ingewikkeld dossier dat al lang op de politiek woog. 'Er was grote opluchting rond de onderhandelingstafel dat deze klip genomen is', aldus Onkelinx.

Javaux: 'Geen winnaars over verliezers'
Volgens Jean-Michel Javaux van Ecolo was het akkoord over BHV nu mogelijk omdat er respect aan de tafel was. 'Het is een akkoord zonder winnaars of verliezers', zei hij. 'Maar nu wachten nog de sociaal-economische problemen en de andere communautaire dossiers.'

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig