N-VA reageerde nog voor het akkoord officieel was al verontwaardigd. 'Als dit waar is, gaan CD&V en Open VLD met de broek op de knieën, neen, tot aan de enkels', zei kamerfractieleider Jan Jambon.

De N-VA heeft nog niet officieel gereageerd op het communautaire akkoord van gisteravond. De partij communiceert pas vanmiddag.

Wel was er gisteren al een korte reactie van kamerfractieleider Jan Jambon. Die reactie dateert van voor het hele akkoord bekend was.

'We zullen niet dulden dat de Vlaamse overheid de voogdij over de burgemeesters in de Vlaamse Rand wordt ontnomen', aldus Jambon. 'Ik zeg u: als dat gebeurt, zal de betoging van nu zondag in Linkebeek massaal veel mensen op de been brengen, allemaal mensen die dit -net als de N-VA- niet zullen slikken.'

Jambon waarschuwde ook voor de gevolgen op Vlaams niveau: 'Er was overeengekomen dat de Vlaamse partijen die mee onderhandelden het Vlaamse regeerakkoord gerespecteerd wilden zien. Daar lijkt het nu niet naar.'

Vlaams Belang

Oppositiepartij Vlaams Belang is niet onder de indruk van het akkoord dat de acht partijen over BHV hebben bereikt. 'De zes faciliteitengemeenten behoren voortaan tot de Brusselse kieskring. Brusselse politici zullen er meer dan ooit stokebrand spelen', klinkt het.

'Van een zuivere splitsing is allerminst sprake. De remedie die vandaag wordt voorgesteld is erger dan de kwaal zelf. De Vlamingen in Brussel en Halle-Vilvoorde zijn het kind van de rekening. De Vlaamse partijen hadden zich nooit bereid mogen verklaren om over BHV te onderhandelen', luidt het oordeel van Vlaams Belang.

Lijst Dedecker

“Het schaakspel rond BHV is op remise geëindigd. Eindelijk. Maar zoals gebruikelijk bij een ezelsdracht van 46O dagen heeft het een kreupel veulen gebaard. Het is nog even wachten op de werkelijke prijs van de bevalling,namelijk de financiering van Brussel,' zo laat Jean-Marie Dedecker weten.

 Hij gaat verder: 'Nu het deelakkoord er is, moet het echte politieke spel nog beginnen, en dat gaat om centen, de macht om de bevolking lasten op te leggen, de maatregelen om de overheidsuitgaven in te dijken en het land te saneren.'
 

 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig