Aan het einde van dit jaar verlaat premier Leterme het Belgische politieke toneel. Bij zijn vertrek zal Yves Leterme geen ontslagpremie vragen. Dat wordt bevestigd door de woordvoerder van Leterme. Zodra er een regering is, wordt Yves Leterme (CD&V) adjunct-secretaris-generaal van de Oeso. Hij zal zijn premierschap van lopende zaken wel 'uit doen'.

Gevraagd naar zijn ontslagpremie zegt de premier heel duidelijk: 'ik zal die uiteraard niet opvragen'. Zijn woordvoerder voegt er aan toe dat een dergelijke opstapvergoeding 'geen issue' is voor de premier en 'absoluut niet aan de orde'. 

Enkele weken geleden veroorzaakte voormalig Open Vld-fractieleider Sven Gatz nog een rel door zijn ontslagvegoeding van 300.000 euro aan te vragen. De ophef deed hem uiteindelijk afzien van deze premie. 

Ook Letermes 'soulmate', Inge Vervotte, die volgend jaar het politieke strijdtoneel verlaat voor een job in de zorgsector, kondigde aan af te zien van haar ontslagpremie.

Leterme trekt deur Belgische politiek achter zich dicht

Premier Yves Leterme zal geen deel uitmaken van de volgende federale regering. Hij wordt adjunct-secretaris-generaal bij de Oeso. De beslissing moet vrijdag wel nog bekrachtigd worden door de raad van de Oeso, maar na de voordracht door secretaris-generaal Angel Gurria mag dat geen problemen geven.

Het is nog onduidelijk welke gevolgen dit zal hebben voor de regering in lopende zaken. Maar Letermes woordvoerder beklemtoont dat hij zijn taak als premier in lopende zaken zal volbrengen. Hij spreekt ook tegen dat Leterme uit de Belgische politiek stapt. 'Het gaat om een mandaat van twee jaar. Na die twee jaar bestaat de kans dat hij terugkeert naar de Belgische politiek.'

Wat met lopende zaken?

Wel is duidelijk dat het eindeloos rekken van deze regering van lopende zaken nu wel erg moeilijk wordt. Dat is een denkspoor dat soms gelanceerd wordt om, bij een impasse in de onderhandelingen, toch nieuwe verkiezingen te vermijden.

Maar op 31 december is Leterme echt weg en liefst nog vroeger, valt te horen in de Wetstraat. Of deze regering van lopende zaken na 31 december kan voortdoen, maar dan met een andere 'ontslagnemende' premier, is een vraag die grondwetspecialisten blijkbaar niet zo snel kunnen beantwoorden.

Het zou een optie kunnen zijn om een vice-premier - Didier Reynders (MR), Laurette Onkelinx (PS) of Steven Vanackere (CD&V) - dan aan het hoofd te zetten van de ontslagnemende regering. Maar veel surrealistischer kan haast niet.

Weinig gewicht

CD&V reageert trots 'op deze internationale waardering', voor 'het zeer doeltreffende anti-crisisbeleid van de federale regering en het sterke Belgische voorzitterschap van de EU'. Leterme zal als adjunct-secretaris-generaal bij de Oeso verantwoordelijk zijn voor sociaal beleid, onderwijs, gezondheid, werkgelegenheid, kmo’s en regionale ontwikkeling.

Bij diplomatieke bronnen viel dinsdagavond echter te vernemen dat dit een functie is waar internationaal weinig gewicht aan wordt toegekend. De vorige benoeming was die van een Japanse adjunct-topambtenaar. De secretaris-generaal zelf, Angel Gurria, is een voormalige Mexicaanse minister van Financiën.

Een van de klussen die 'premier' Leterme nog moet klaren, is de begroting 2012. Ten laatste morgen wil hij van formateur Elio Di Rupo (PS) horen of die in staat zal zijn zelf de begroting op te stellen of niet.

Voor Leterme kamerfractieleider (2001), partijvoorzitter (2003), Vlaams minister-president (2004) en premier (2007) werd, werkte hij voor de Europese Unie als administrateur (1992) en was hij auditeur van het Rekenhof.