Eén algemeen hoofdredacteur zal in de toekomst de VRT-nieuwsdienst leiden. Dat heeft de VRT in een persbericht meegedeeld. De directie wil zo weer een duidelijke eindverantwoordelijke voor de nieuwsdienst.

De algemeen hoofdredacteur zal de eindverantwoordelijkheid van de nieuwsdienst dragen en het college van hoofdredacteurs aansturen.

'Met deze beslissing wil de VRT-directie een duidelijke eindverantwoordelijkheid vastleggen voor nieuws', luidt het. 'Van een model met een college van drie
gelijkwaardige hoofdredacteurs wordt opnieuw de stap gezet naar een eenduidige eindverantwoordelijkheid die bij één algemeen hoofdredacteur ligt.'

De openbare omroep wil de nieuwe functie het liefst met een interne kandidaat invullen, maar gaat naar eigen zeggen ook de externe markt verkennen.

'We willen op een objectieve en transparante manier, via een korte selectieprocedure, nagaan of er intern talent klaarstaat om de rol van algemeen hoofdredacteur nu op zich te nemen', stelt gedelegeerd bestuurder Sandra De Preter in een interne mail.

Tegen eind oktober zou de selectie afgerond moeten zijn. De huidige hoofdredacteurs Kris Hoflack en Wim Willems blijven de nieuwsdienst intussen leiden.

Met het vertrek van hoofdredacteur Liesbet Vrieleman eind augustus heeft de directie versneld een beslissing genomen over de leiding en organisatie van de nieuwsdienst, klink het nog. De directie zou daarmee ook het advies van de redactieraad volgen.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig