Senioren voeren actie voor waardig pensioen
Foto: belga
In Brussel hebben enkele honderden gepensioneerden aan de Pensioentoren betoogd. Ze vragen onder meer een verhoging van de minumumpensioenen met 150 euro per maand.

De manifestatie ging uit van Okra, de grootste seniorenorganisatie in Vlaanderen. Die vindt onder meer dat de minimumpensioenen van werknemers met een volledige loopbaan nog altijd te laag zijn.

'Duizend euro voor alleenstaanden, zo'n 1.300 voor gezinnen, men moet het maar proberen', zegt Willy Peirens van de organisatie op Radio 1. 'Eén op de vier van de gepensioneerden loopt een verhoogd armoederisico. Dit kan echt niet in onze tijd.'

Daarnaast wil Okra een inhaalbeweging om de pensioenen gekoppeld te houden aan de evolutie van de lonen. Met het optrekken van pensioenleeftijd krijg je de problematiek van de pensioenen ook niet opgelost, vindt de organisatie.

De senioren zijn tegen allerlei besparingsmaatregelen die 'de sociale bescherming doen afbrokkelen' en roepen de Belgische politici op een sociaal Europa te verdedigen. Ze eisen bovendien een ernstig debat over de pensioenen.