De onrust rond een mogelijk Grieks faillissement treft ook Italië. Bij de uitgifte van Italiaans staatspapier dinsdag moest het land een hogere rente betalen en de vraag van beleggers nam af.

De uitgifte werd beschouwd als een "test" voor Italië, dat kampt met een zeer zware schuldenlast en een grote financieringsbehoefte.

Het land gaf dinsdag in totaal voor bijna 6,5 miljard euro aan obligaties uit. Voor het grootste bedrag, 3,865 miljard euro op vijf jaar, moest een rentevoet van 5,60 procent betaald worden. Dat is een record sinds de opstart van de eurozone en meer dan de 4,93 procent vorige keer in juli. Ook voor de andere looptijden werd een rente van meer dan 5 procent betaald.

Italië heeft al ongeveer 70 procent van zijn financieringsbehoefte voor dit jaar gerealiseerd, maar moet voor eind december nog voor 60 miljard euro ophalen om zijn uitgaven te kunnen dekken.

Kort voor de uitgifte raakte bekend dat de Italiaanse minister van Financiën Giulio Tremonti vorige week contact heeft gezocht met Chinese investeerders, waaronder de topman van het overheidsfonds CIC. De Chinezen zouden kunnen investeren in Italiaans overheidspapier.

ECB

Volgens Bloomberg, dat zich beroept op drie bronnen, zou de Europese Centrale Bank vandaag weer Italiaanse obligaties aan het kopen zijn op de markt. De ECB zelf gaf zoals gewoonlijk geen commentaar.

De aanhoudende kapitaalstroom naar Duits staatspapier duwde de rente op tienjarige Duitse obligaties vanochtend nog eens 5 basispunten lager, naar 1,69%. In de vroege namiddag was dat weer gestegen tot 1,76%.

In Italië steeg de rente op staatspapier vanochtend met 14 basispunten tot 5,71%, om daarna weer te dalen tot 5,65%. In Spanje steeg de rente eerst met 8 punten tot 5,4%, om in de namiddag te stabiliseren rond 5,34%.

In België is de rente licht gestegen tot net geen 4%. De Belgisch-Duitse spread bedraagt nu 224 basispunten, niet ver van het record van 231 punten.


U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig