Italië ontkent dat het Chinese steun heeft gevraagd
CIC beheert een vermogen van 300 miljard dollar en zou dus een belangrijke rol kunnen spelen in het bijstaan aan Europese landen in financiële nood.
Italië heeft dinsdag ontkend dat het Chinese steun zocht voor de aankoop van staatspapier. De Financial Times (FT) had dat gemeld.

De FT had maandag geschreven dat Italië steun had gezocht bij het Chinese staatsinvesteringsvehikel CIC (China Investment Corp). Twee weken geleden brachten Italiaanse ambtenaren een bezoek aan Beijing, waar ze vergaderden met CIC en met het Chinese staatsorgaan dat de enorme deviezenreserves van China beheert. Maar volgens de viceminister van Economie Antonio Gentile hadden de onderhandelingen met het Chinese staatsfonds "een industrieel karakter".

CIC beheert een vermogen van 300 miljard dollar en zou dus een belangrijke rol kunnen spelen in het bijstaan aan Europese landen in financiële nood. China heeft tijdens de eurocrisis al herhaaldelijk zijn steun toegezegd aan Europese landen, en gezegd dat het bereid was om, indien nodig, in de euro te investeren. Voor de Chinezen biedt de crisis ook een unieke kans om hun financiële en politieke invloed op het oude continent uit te breiden. Momenteel luidt ongeveer een kwart van de 3.200 miljard dollar aan deviezenreserves in euro.

Brics

De opkomende economieën, de zogenaamde BRICS-landen (Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika), zullen volgende week overleggen over de mogelijkheid om de Europese Unie te helpen bij de schuldencrisis. Dat zei de Braziliaanse minister van Financiën Guido Mantega vandaag.

"De BRICS-landen komen volgende week samen in Washington en we zullen bespreken hoe we de EU uit deze crisissituatie kunnen helpen", zei Mantega, zonder verdere details te geven.
De Braziliaanse minister bezoekt volgende week Washington om er deel te nemen aan een bijeenkomst van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). De vergadering van de BRICS-landen staat gepland op 22 september.
 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig