De Crem toonde interesse voor aankoop nieuwe Amerikaanse straaljager
Defensieminister Pieter De Crem in Kleine Brogel. KHL Foto: © Karel Hemerijckx
Minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) heeft interesse getoond voor de aankoop van een aantal Amerikaanse F-35-straaljagers ter vervanging van de huidige F-16's. Dat blijkt uit een gesprek uit 2009 tussen De Crem en de Amerikaanse ambassadeur Howard Gutman dat is uitgelekt op Wikileaks.

De Crem wou de F-35-straaljagers 'off the shelf' aankopen, dus onmiddellijk na de ontwikkeling van de machines. De aanschaf van de gevechtsvliegtuigen kon volgens De Crem 'mogelijk tegen 2020' plaatsvinden. Dat blijkt uit het diplomatische verslag dat op de 'klokkenluider-website' Wikileaks staat.

Joint Strike Fighter-programma

Het verslag vermeldt dat De Crem destijds zijn steun uitsprak voor het idee van een aankoop van de 'Joint Strike Fighter', het VS-programma waar de F-35 'Lightning II' uit voortgekomen is. Doel van het Amerikaanse programma is een opvolger te ontwikkelen voor de stilaan verouderende F-16's. Die zouden tussen 2015 en 2025 aan vervanging toe zijn.

Volgens het diplomatieke document erkende De Crem dat het te laat was voor ons land om nog als partner aan te sluiten bij de ontwikkelingsfase van het programma, zoals het Verenigd Koninkrijk, Italië, Nederland en Noorwegen bijvoorbeeld wel deden. Daarom wou hij als alternatief de straaljagers 'off the shelf' aankopen.