Rundskop grote winnaar Vlaamse Filmprijzen
Matthias Schoenaerts in Rundskop Foto: *
Op het Filmfestival Oostende werden zaterdagavond voor de tweede keer de Vlaamse Filmprijzen uitgereikt. Rundskop, over de Limburgse hormonenmaffia, gaat met zes prijzen naar huis. De Vlaamse Cultuurprijs werd gewonnen door de jonge regisseur Gust Van den Berghe.

Matthias Schoenaerts werd bekroond als 'beste acteur' voor zijn hoofdrol in Rundskop. De film kaapte ook 'beste film',  'beste regie' 'Michael Roskam), 'beste debuut', 'beste acteur in een bijrol' (Jeroen Perceval) en 'beste fotografie' (Nicolas Karakatsanis) weg. De film Adem won 'beste scenario' (Hans Van Nuffel en Jean-Claude Van Rijckeghem) en 'beste actrice in een bijrol' (Anemone Valcke).

Schellebelle 1919 van Johan Heldenbergh werd genoemd als 'bijzondere prestatie'. De leading lady van Beyond the Steppes, Agnieszka Grochowska, ging naar huis met 'beste actrice' en Bert Ostyn werd bekroond met 'beste muziek' voor Turquaze.

Vlaamse Cultuurprijs

Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege (CD&V) heeft de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Film 2010-2011 uitgereikt aan Gust Van den Berghe. Hij krijgt een bronzen beelde van Johan Tahon en een bedrag van 12.500 euro.

Regisseur  Gust Van den Berghe studeerde in 2008 af aan de Brusselse filmschool Rits. Nadat de laureaat debuteerde met een aantal korte films en documentaires, begon hij aan zijn eerste langspeelfilm En Waar de Sterre Bleef Stille Staan, waarin de drie hoofdrollen vertolkt werden door acteurs met Down. Zijn tweede langspeelfilm Blue Bird draaide hij in Togo met medewerking van een lokale acteurs- en filmploeg.

Talent van eigen bodem

De jury van de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Film, voorgezeten door Stijn Coninx, noemt de winnaar een 'gedreven, gezond koppige cineast, die het voorbije jaar in binnen- en buitenland op een uitzonderlijke manier de aandacht wist te trekken op de Vlaamse filmproductie'.
 
Volgens Schauvliege brengt Van den Berghe niet alleen mooie verhalen. 'Hij imponeert ook door zijn lef en zijn originele aanpak. Deze Vlaamse Cultuurprijs is niet de bekroning, maar hopelijk het begin van een rijke filmcarrière.'
 
Met de uitreiking van de Vlaamse Filmprijzen werd het vijfde Filmfestival van Oostende afgesloten. In totaal volgden de voorbije tien dagen meer dan 25.000 mensen het aanbod van het Festival. Het Filmfestival Oostende, georganiseerd door Les films du bord de Mer vzw, is het festival dat aandacht heeft voor talent van eigen bodem.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in