Mel Gibson maakt film over Joodse held
Foto: AP
Mel Gibson, die in 2006 nog voor ophef zorgde door antisemitische uitspraken, gaat een film produceren over de Jood Judas Makkabeüs. Die kwam samen met zijn familie in opstand tegen de Seleuciden. De verovering van de tempel in Jeruzalem door de Makkabeeën in 164 voor Christus wordt nog elk jaar door de Joden herdacht tijden het Chanoeka-feest.

Een woordvoerder bevestigde dat Gibson (55) de film zal produceren en mogelijk ook de regie zal verzorgen. De acteur en regisseur zal samenwerken met scenarioschrijver Joe Eszterhas.

Gibson waagt zich met een film over Judas Makkabeüs op gevoelig terrein, maar hij is niet aan zijn proefstuk toe. In 2004 zorgde hij met 'The Passion of the Christ', een film over de dood van Jezus, ook al voor heel wat controverse. Volgens verschillende critici had die film een antisemitische ondertoon.

Tijdens een interview in 2004 liet Gibson zich al ontvallen dat het verhaal van de Makkabeeën altijd tot zijn verbeelding heeft gesproken. 'Ze kwamen in opstand, hielden stand en wonnen de strijd uiteindelijk. Het is zoals een western', vertelde hij toen.