De Italiaanse openbare zender Rai Uno ligt onder vuur. De pers beschuldigt de omroep ervan een aflevering van de Duitse reeks 'Um Himmels Willen' (in het Italiaans 'Un ciclone in convento') te hebben gecensureerd waarin twee mannen trouwen in een katholiek klooster.

'Deze Duitse reeks is zeer lang en we moesten een aflevering schrappen voor de start van het nieuwe seizoen', zo probeerde Rai Uno-directeur Mauro Mazza de maatregel te verantwoorden.

De bewuste aflevering, 'Romeo und Romeo', die normaal gezien woensdagochtend te zien zou zijn, werd volgens Mazza opgeofferd omdat de directie een polemiek wilde vermijden. 'Mocht het huwelijk in het stadhuis bezegeld zijn, zou er geen probleem geweest zijn.'

De beslissing van Rai Uno heeft het productiehuis van de reeks, het Duitse NDF, met verstomming geslagen: 'Dit is overdreven. Misschien hebben ze de aflevering niet goed bekeken', zo wordt NDF geciteerd in La Repubblica.

De homorechtenvereniging Gay Center van zijn kant heeft 'een zoveelste homofobe censuur door de staatstelevisie' gehekeld.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in