Piraten laten Deense familie van gekaapt zeilschip vrij
Foto: rr
Een Deense familie die tijdens hun wereldreis werd gegijzeld door Somalische piraten is na meer dan zes maanden vrijgelaten. Op 24 februari werd hun zeilboot 'ING' gekaapt in de Golf van Aden. Moeder Birgit Marie, papa Jan en de kinderen Rune (17), Hjalte (15) en Naja (13) zijn nu op de terugweg naar Denemarken.

Het gezin Quist-Johansen werd samen met twee bemanningsleden gegijzeld. Ze waren op een twee jaar durende wereldreis die normaal deze zomer zou eindigen. Volgens het Deense ministerie van Buitenlandse Zaken zijn ze in veiligheid gebracht en maken ze het goed gezien de omstandigheden.

'Trouwen met 13-jarige dochter'

De Denen hebben zware beproevingen moeten doorstaan tijdens hun gevangenschap. Een reporter van de Deense krant Ekstra Bladet slaagde erin aan boord te gaan van het schip waar ze vastgehouden werden. Op het benedendek deelden ze een ruimte met 20 ontvoerde Grieken. Vijf zwaar bewapende piraten hielden hen voortdurend in de gaten.

'De vader zag er vermoeid uit, hij leek ziek. De rest van gezin was heel triest', verklaarde de reporter. Met de familieleden praten mocht niet. De piraten eisten 7 miljoen dollar losgeld. Maar volgens de leider was er ook een andere oplossing mogelijk. Hij vertelde aan de reporter dat hij de familie zou laten gaan als hij mocht trouwen met de 13-jarige dochter.

Gewaarschuwd

De familie werd tijdens hun reis meerdere malen gewaarschuwd voor de gevaren van de piraten. Maar volgens een bron zei Jan dat er aan alles in het leven risisco's verbonden zijn. 'Je kan ook sterven tijdens het oversteken van de weg.' Tegen alle waarschuwingen in kozen ze om hun tocht door de gevaarlijke Golf van Aden verder te zetten.

Ook uit de blog van de familie bleek dat ze op de hoogte waren van de gevaren. Een dag voor de gijzeling schreef de 15-jarige zoon nog als grap: 'hopelijk worden we niet geënterd door piraten'. De Denen wisten ook dat kort voor hun doortocht nog vier Amerikanen waren doodgeschoten op een gekaapt schip.

Losgeld

Een piraat vertelde aan het persagentschap Reuters dat ze voor de vrijlating '3 miljoen dollar hebben ontvangen'. Het geld zou geleverd zijn door een klein vliegtuig, dat werd vergezeld door een oorlogsschip, schrijft de Deense krant Ekstra Bladet. Het gezin werd dinsdagavond vrijgelaten.

Voor de Hoorn van Afrika houden piraten nog minstens 30 vaartuigen met hun bemanning vast.

 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in