Ex-renner David Garcia Dapena geeft dopinggebruik toe
David Garcia Dapena Foto: Belga
De Spaanse ex-wielrenner David Garcia Dapena (33) geeft in een gesprek met La Voz de Galicia toe dat hij doping heeft gebruikt. 'Het was de grootste vergissing in mijn leven', klinkt het.

Dapena testte vorig jaar tijdens de Ronde van Spanje (waarin hij 11e werd) twee keer positief, op epo en HES. Hij kreeg daarvoor twee jaar schorsing. Zijn toenmalige ploeg Xacobeo Galicia werd eind 2010 opgedoekt door een gebrek aan sponsoring.

De Spanjaard greep naar eigen zeggen naar doping uit onzekerheid over het uitblijven van een nieuw contract. 'Ik had geen aanbieding voor 2011. Een meeting met officials van Xacobeo over de toekomst van de ploeg voor de Vuelta, was allesbehalve positief uitgedraaid. Dat alles dreef me ertoe de slechte beslissing te nemen die ervoor heeft gezorgd dat ik het slechtst mogelijke einde aan mijn carrère heb gebreid.'

Dapena benadrukt dat er binnen Xacobeo geen georganiseerd dopinggebruik was, hoewel ook zijn toenmalige ploegmaat Ezequiel Mosquera tegen de dopinglamp liep. "We waren vrienden maar binnen Xacobeo werd doping niet georganiseerd. Er heerste nultolerantie. Niemand moedigde me aan doping te gebruiken. Het was mijn eigen beslissing."