Dirk Sterckx wil wél uittredingsvergoeding
Foto: BELGA
Dirk Sterckx (Open VLD) vierde gisteravond zijn afscheid van het Europees Parlement met een receptie in Brussel. Sterckx is niet van plan om zijn uittredingsvergoeding van zowat 190.000 euro bruto te verzaken.

Sterckx wordt eind deze maand 65 jaar. Hij neemt, zoals afgesproken bij de verkiezingen in 2009, ontslag uit het Europees Parlement en maakt plaats voor Open VLD-belofte Philippe De Backer.

Enkele dagen nadat partijgenoot Sven Gatz te kennen gaf dat hij afstand zou doen van zijn uittredingsvergoeding van 300.000 euro, is Sterckx echter vastbesloten om zijn opstapvergoeding te aanvaarden.

Volgens Sterckx is zijn situatie niet te vergelijken met die van Gatz, die ontslag nam om directeur te worden van de Unie van Belgische Brouwers."Ik neem geen nieuwe job op. Ik ga op pensioen, ik ga mij nu wijden aan mijn gezin, muziek en mijn hobby's," aldus Sterckx op Radio 1.

Over de omvang van zijn uittredingsvergoeding, wil Dirk Sterckx niets kwijt. Naar eigen zeggen weet hij zelf niet hoeveel hij netto zal overhouden. Het bedrag is wel lager dan dat van Sven Gatz. Terwijl Gatz 17 jaar parlementslid was in het Brussels en het Vlaams Parlement, heeft Sterckx maar 12 jaar als parlementariër op de teller. 

Voor Open VLD-voorzitter Alexander De Croo komt het nieuws rond de uittredingsvergoeding van Sterckx wel op een vervelend moment. Nadat Sven Gatz afstand deed van zijn vergoeding, stuurde De Croo nog een triomfantelijk persbericht uit met de boodschap dat "Sven Gatz iedereen heeft voorgedaan hoe het moet".

Nauwelijks enkele dagen later blijkt dat niet iedereen bij Open VLD dat voorbeeld volgt.