De plannen van Club Brugge om een nieuw voetbalstadion voor 40.000 toeschouwers te bouwen in de zuidelijke rand van de stad, moeten worden geschorst. Dat vindt de auditeur van de Raad van State. Als de Raad zijn advies volgt, betekent dat minstens twee jaar vertraging en misschien wel de finale doodsteek voor de verhuisplannen van Club.

De plannen van Club Brugge om een nieuw stadion te bouwen hebben een opdoffer gekregen. Club wil een nieuwe arena van 90 miljoen euro met een bijbehorend winkelcomplex en kantorenzone bouwen in het Chartreusegebied, dichtbij de autosnelweg E40 in de zuidelijke rand van de stad, op de grens met buurgemeente Zedelgem. Maar tegen de plannen is veel protest van buurtbewoners, actiegroep De Witte Pion en ook van de gemeente Zedelgem zelf. Zij stapten naar de Raad van State en ze lijken nu hun slag thuis te halen.

'Twee jaar wachten op definitief oordeel'

De auditeur adviseert om de plannen te schorsen. De Raad zelf moet nog een uitspraak doen, die wordt tegen eind dit jaar verwacht. ‘Maar in de grote meerderheid van de gevallen volgt de Raad het advies van de auditeur’, zegt de Zedelgemse schepen van Ruimtelijke Ordening Patrick Arnou (CD&V). ‘Als ze inderdaad het advies volgt, mag er niets meer worden gedaan tot er een definitief oordeel is. En dat kan twee jaar op zich laten wachten.’

In het verslag van de auditeur staat onder meer dat de gevolgen voor de waterhuishouding in het gebied onvoldoende zijn bestudeerd, dat er niet ernstig genoeg gezocht is naar mogelijke andere locaties voor een nieuw stadion, en dat er ook geen degelijke studie is gemaakt over hoe het verkeer van en naar dat nieuwe stadion vlot zou kunnen verlopen.

Club Brugge: 'Hebben nieuw stadion nodig'

Bij Club Brugge zelf verwijzen ze door naar de Vlaamse regering, de stad Brugge en de werkgroep die zich de afgelopen maanden met de plannen heeft beziggehouden. ‘We wachten af wat zij zeggen’, zegt woordvoerder Wim De Meyer. ‘Het zijn zij die de plannen hebben opgemaakt waar wij uiteindelijk mee aan de slag zouden kunnen om het stadion te bouwen. Maar iedereen is het erover eens dat Club een nieuw stadion nodig heeft.’

Club investeerde de afgelopen maanden zelf meer dan 4 miljoen euro in de renovatie van het huidige Jan Breydelstadion.