Fusie tussen Leopard-Trek en RadioShack is een feit
Team Leopard-Trek Foto: AP
Wat al weken in de lucht hing is maandag eindelijk ook officieel bevestigd: Leopard-Trek en RadioShack zullen vanaf volgend seizoen één wielerteam vormen. 'Samen met RadioShack en Nissan zullen we in 2012 en 2013 een World Tour wielerploeg op poten zetten. Het team krijgt de naam RadioShack-Nissan-Trek Professional Cycling Team', aldus Leopard-Trek in een persbericht.

'Zoals we in januari van dit jaar al zeiden, zou 2011 een studiejaar worden', gaat Leopard-baas Flavio Becca van start. ' Vanaf volgend seizoen willen we nog betere resultaten halen. In het moderne wielrennen kan je geen vooruitgang boeken zonder sterke sponsors. In dat opzicht is vandaag opnieuw een mijlpaal in de geschiedenis van dit jonge project. Ik blijf geloven in de schitterende toekomst van onze atleten en verwacht erg veel van deze ploeg. Dit is een erg belangrijke stap voor alle partners', besluit Becca.

Het team zal zijn thuisbasis in Luxemburg behouden. Fabian Cancellara en de Schleck-broers blijven de speerpunten van de formatie en krijgen het gezelschap van Chris Horner, Andreas Klöden, Matthew Busche, Jani Brajkovic en Nelson Oliveira van RadioShack. Ook Robert Wagner, nu al in dienst van Leopard-Trek, blijft bij de ploeg. 'De andere namen zullen later bekend worden gemaakt', aldus het Luxemburgse team.

Monfort, Hermans, Bakelants en Bruyneel

Bij Leopard-Trek is Maxime Monfort nog de enige Belg. Voor de aanwinsten Jan Bakelants (RadioShack) en Ben Hermans (Leopard) is er geen enkel probleem. Hermans vertrok voor een beter contract bij RadioShack maar zal daar in principe weer terechtkomen. Fabian Cancellara, Andy en Fränk Schleck zullen de volgende twee jaar dus onder de vleugels van algemeen manager Johan Bruyneel opereren.

Sinds enkele weken deden steeds hardnekkiger geruchten de ronde over een samengaan van Leopard en RadioShack. Leopard-Trek werd pas dit jaar opgericht en reed rond met Trek als sponsor op de truitjes. Bedoeling was dat de Amerikaanse fietsenbouwer, die ook fietsen levert aan RadioShack, slechts tijdelijk hoofdsponsor zou zijn, maar de Luxemburgers waren er tot vandaag niet in geslaagd nieuwe geldschieters aan te trekken.