De procureur des Konings heeft maandagavond de renovatiewerken in de Havenlaan stopgezet na een klacht van de buurtbewoners tegen de bouwvergunning voor de heraanleg. Maandagochtend was er nog actie gevoerd tegen het omkappen van de platanen in de laan.

De vergunning blijkt onvoldoende gemotiveerd te zijn en verwijst nog naar het Bilc-project, dat niet wordt uitgevoerd. Dat meldt Brussels Ecolo-gemeenteraadslid Zoubida Jellab, vicevoorzitter van het buurtcomité Maria-Christina. Burgemeester Freddy Thielelmans (PS) bevestigde dat de werken zijn stilgelegd.

'De procureur des Konings is ter plaatse gekomen in de Havenlaan om de bouwwerf stil te leggen en de machines te verzegelen. De verzegeling kon niet gebeuren omdat er geen machines aanwezig waren in de laan', aldus Jellab.

'Na een vergadering met buurtbewoners werd maandagochtend een klacht ingediend omdat de bouwvergunning onvoldoende gemotiveerd is', gaat Jellab verder. 'Die vergunning is illegaal, want ze verwijst nog naar het logistiek centrum Bilc dat er niet komt.'

Het kabinet van Brussels minister van Openbare Werken, Brigitte Grouwels (CD&V), is zich aan het informeren 'over de draagwijdte van de actie' van de procureur des Konings die de werken in de Havenlaan heeft stilgelegd. 'Dan beraden we ons over verdere stappen', aldus woordvoerder Philippe Vanstapel maandagavond.

Actie Patrimonium Kasseien Platanen

Maandagochtend hadden een 70-tal actievoerders verzameld rond de kranen die in de haven gestationeerd staan. Ze hielden de werknemers van het bedrijf Jan Stallaert de hele dag nauwgelet in de gaten.

De actie is een initiatief van Actie Patrimonium Kasseien Platanen waar het buurtcomité Maria-Christina deel van uitmaakt. De groep wil met name dat de platanen in de laan niet worden omgekapt en dat de kasseien behouden blijven. 

De actievoerders waren bereid om de komende nacht te kamperen in de laan om het kappen van de bomen te verhinderen. 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in