Onderhandelingen morgen allicht niet tot de finish
Foto: rtr
Morgenochtend roept formateur Elio Di Rupo de acht onderhandelende partijen samen om tot een communautair akkoord te komen. Dat er tot de finish zal worden onderhandeld, lijkt weinig waarschijnlijk.

Eerst zou er zondagavond worden onderhandeld, dan werd het maandagnamiddag, maar nu is er geen ontsnappen meer aan: morgenochtend ontmoeten de acht partijen mekaar om over de vele communautaire kwesties te onderhandelen.

Aanvankelijk luidde het nog dat de vergadering 'tot de finish' zou gaan. Volgens het persbureau Belga is dat echter weinig waarschijnlijk geworden.

Bij de onderhandelende partijen weet niemand echt hoe vergadering dinsdag gaat verlopen, meldt Belga. Dat er tot de finish zal worden vergaderd, lijkt in dit stadium van de gesprekken weinig waarschijnlijk, klinkt het.

Meteen lijkt ook duidelijk waarom de vergadering al een paar keer is uitgesteld.

Sommige bronnen stellen dat Di Rupo meer tijd nodig had om de wijzigingen aan zijn formateursnota op papier te zetten. 'Het gaat niet echt vooruit', stelt de ene. 'De knelpunten blijven dezelfde', of 'er blijven ernstige blokkages', luidt het bij een andere.

De formateur had het voorbije weekend discrete bilaterale contacten. Hij lichtte de partijvoorzitters in over de bestaande knelpunten en hoe hij die wil wegwerken.

Er doken de voorbije dagen verschillende problemen op. Die hadden betrekking op de financieringswet en de responsabilisering van en fiscale autonomie voor de deelstaten. Ook BHV is uiteraard nog een vette kluif.

Naar verluidt willen de Vlaamse christendemocraten ook helemaal niet dat geraakt wordt aan de bevoegdheden van de Vlaamse regering en dus die van minister van Binnenlands Bestuur Geert Bourgeois (N-VA). Daar is sprake van met betrekking tot de weerbarstige burgemeesters in de rand. Bourgeois zou de ultieme bevoegdheid over die burgemeesters verliezen, volgens de nota-Di Rupo.