De verhuis van het ontwikkelingscentrum van Philips in Brugge, waar nog 400 mensen werken, naar een site in Gent is met minstens twee jaar uitgesteld, zegt een vakbondsman . Volgens het bedrijf staan alleen de besprekingen over een verhuis “on hold”.

Begin april maakte Philips bekend dat het zijn huurcontract voor de gebouwen aan de Pathoekeweg in Brugge had opgezegd, en eind 2012 die gebouwen moet verlaten. Philips zou naar Gent verhuizen, dicht bij de universiteit.

Aanleiding was een nakende joint venture tussen Philips en het Taiwanese TPV Technology. Philips zou nog 30% van de aandelen van haar kroonjuweel behouden, TPV 70%. De vakbonden steigerden en eisten werkgarantie voor zes jaar.

De joint venture zou deze maand nog ondertekend worden, om tegen 1 januari 2012 met een nieuw bedrijf van start te gaan. "Het personeel werd op woensdag 31 augustus ingelicht over het feit dat TPV het contract voor de joint venture nog niet heeft ondertekend, noch een positief signaal heeft gegeven voor de verhuis van Philips Brugge", zegt Eric Somers, secretaris van de christelijke bediendenvakbond LBC-NVK.

"De besprekingen over de verhuis worden stopgezet en met de eigenaar van de gebouwen in Brugge wordt gepraat over een contractverlenging tot 2014. De terugval in de verkoop van tv-toestellen wereldwijd zou de oorzaak zijn van die nieuwe wending."

Philips Benelux zwakt het nieuws van de vakbond af. "De besprekingen voor een verhuis staan enkel on hold, en dit in afwachting van de ondertekening van de joint venture. Die ondertekening verwachten wij eind dit jaar," zegt Anneleen Van Troos.