'Herhaling 9/11 niet meer mogelijk'
Foto: REUTERS
Een aanval van dezelfde grootte van deze in New York en Washington op 11 september 2001 is "waarschijnlijk niet meer mogelijk". Dat stelde de antiterreurcoördinator van de Europese Unie, Gilles de Kerchove, op een persconferentie naar aanleiding van de tiende verjaardag van Nine Eleven.

Daarop wees de Kerchove op de vooruitgang in de internationale strijd tegen het terrorisme, waardoor het risico op een grote aanslag volgens hem verminderd is. "Er is nog steeds een dreiging, maar een aanval van de omvang van deze van 11 september is wellicht niet meer mogelijk", meende onze landgenoot.

Door de aanhoudende strijd in Afghanistan en Pakistan is Al-Qaeda gevoelig verzwakt, wat onder meer geleid heeft tot de dood van haar leider, Osama bin Laden, aldus nog de antiterreurcoördinator.

Hij meent dat de terroristische dreiging vandaag "complexer en gediversifieerder" is, onder meer met de lokale Al-Qaeda-cellen en zusterorganisatie, maar ook met actieve terroristische groeperingen op het Arabisch schiereiland en in Noord-Afrika. Vooral de organisatie Al-Qaida van het Arabisch schiereiland is volgens de Kerchove een "gevaarlijke en zeer gesofisticeerde" organisatie.

Tegen de constante dreiging heeft de wereld zich gewapend met doeltreffende instrumenten, meent de EU-antiterreurcoördinator, verwijzend naar de politie- en gerechtelijke samenwerking tussen de landen en de gegevensuitwisselingsprogramma’s. Die hebben volgens hem de privacy van de burgers niet in gevaar gebracht.