Het Gentse STAM wint Vlaamse Monumentenprijs
Foto: Phile Deprez
Het Stadsmuseum Gent is de winnaar van de Vlaamse Monumentenprijs. Dat maakte Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois (NV-A) vandaag bekend tijdens een plechtigheid in Hotel Errera. Bourgeois en de jury loven de manier waarop de abdijsite De Bijloke is gerestaureerd en een nieuwe bestemming kreeg.

Het STAM wint de prijs voor de best geslaagde restauratie en herbestemming van een historisch pand, het abdij- en kloosterpatrimonium van de Bijloke. De jury looft de restauratie van de volledige site, die op een geïntegreerde manier gebeurde in samenwerking met andere beleidsdomeinen.

‘Op basis van diverse vooronderzoeken werden gefundeerde keuzes gemaakt, met respect voor de aanwezige erfgoedwaarden. Dit dossier is hét voorbeeld van een totaalproject’, klonk het bij de jury. ‘Dit prachtige monument is bovendien ook toegankelijk voor het publiek, zodat iedereen kan meegenieten van de investering van de restauratie.’

15.000 euro

Er waren dit jaar 61 kandidaten voor de Vlaamse Monumentenprijs. Per provincie werd één laureaat gekozen die 2.500 ontvangt. De winnaar ontvangt daar nog eens 12.500 euro bovenop.

Naast het STAM waren de laureaten het molendomein 'De Scherpenbergmolen' uit Malle (Antwerpen), de archeologische site ‘De Rieten’ uit Meeuwen-Gruitrode (Limburg), de restauratie van het Van Reethgebouw en de Boodschapskapel uit Heverlee (Vlaams-Brabant) en de renovatie van het vissersvaartuig 'De Martha’ uit Koksijde (West-Vlaanderen).

Gent doorheen de geschiedenis

Het stadsmuseum opende op 9 oktober zijn deuren en vertelt het verhaal van Gent doorheen de geschiedenis. Het museum is gelegen op de Bijlokesite, die helemaal gerenoveerd werd. Voor het project zijn twee delen van de voormalige abdij die in het begin van de 19de eeuw van elkaar gescheiden werden, namelijk het Bijlokemuseum en het Bijlokeklooster met bijbehorende tuinen, opnieuw samengevoegd tot één geheel.

Eerder dit jaar  won het STAM al de 'Thuis in de Stad'-prijs. Directeur Christine De Weerdt werd bekroond met de prijs voor Cultuurmanagement en het stadsmuseum was ook één van de vijf genomineerden voor de Museumprijs.