Conflict tussen Israël en Turkije escaleert
Turkse autoriteiten hielden Israëlische toeristen vast op de luchthaven zonder aanwijsbare reden. Eerder deden Israëlische douaniers hetzelfde met Turkse toeristen. Foto: AP
Er zijn opnieuw spanningen tussen Israël en Turkije. Zo werden maandag volgens het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken een 40-tal passagiers bij hun aankomst op de luchthaven van Istanboel vastgehouden zonder enige vorm van uitleg.

De woordvoerder van het ministerie, Jigal Palmor, verklaarde dat de passagiers zonder verklaring naar een lokaal werden gebracht. Daar werden hun paspoorten afgenomen. Ongeveer anderhalf uur later kregen ze die terug en mochten ze beschikken.

Eerder waren het Turkse toeristen die klaagden over de povere behandeling op de luchthaven van Tel Aviv. Bij hun vertrek uit Jeruzalem, ondervroeg de Israëlische politie de Turken zeer lang. De bagage van de Turken werd ook meermaals doorzocht. Dat meldt het Turkse nieuwsagentschap Anadolu op maandag.

'Vervolgens werden we onderzocht. We moesten ons volledig uitkleden. De vrouwen werden in een aparte ruimte onderzocht. Enkel de Turkse toeristen werden zo vijandig behandeld', verklaarden enkele reizigers.

Tijdens de terugvlucht, die al vertraging had opgelopen door de lange verhoren, moest het toestel in Antalya een noodlanding maken. Eén passagier had met gezondheidsproblemen te kampen, een direct gevolg van de ondervragingen en de onderzoeken.

Sluimerend conflict escaleert

Het conflict tussen Israël en zijn voormalige bondgenoot Turkije sluimert al even. Vorige week kwam het tot een escalatie. Vrijdag wees Turkije immers de Israëlische ambassadeur het land uit. Bovendien werden alle militaire samenwerkingsakkoorden opgeblazen.

De directe aanleiding voor de spanningen is het VN-rapport over de dodelijke raid door de Israëlische marine op de vloot met hulpgoederen voor de Gazastrook op 31 mei 2010. Volgens de New York Times wordt in dit rapport gesproken over het ‘excessieve optreden’ van de Israëlische marine. Het rapport werd nog steeds niet officieel gepubliceerd.