De bewaard gebleven details van het trainingskamp voor gladiatoren dat onlangs in Oostenrijk werd ontdekt, zijn uniek in de wereld. Dat zeggen de onderzoekers die de ruïne, die nog onder de grond ligt, maandag in een 3D-visualisatie lieten zien.

De reconstructie toont hoe het bouwwerk er zeventien eeuwen geleden uitzag. De gladiatorschool had een opleidingsruimte, ongeveer veertig kleine slaapcellen, een omsloten gebied waarmee met paarden geoefend kon worden, warmwaterbaden en een overdekte hal met vloerverwarming.

De school was deel van een Romeinse militaire nederzetting van ongeveer vijftigduizend man. De vondst werd eind augustus al als ’sensationeel’ omschreven.

Archeologen zeiden toen dat de ruïnes, die met behulp van radars werden ontdekt, in structuur kunnen wedijveren met de Ludus Magnus in Rome, de grootste gladiatorschool van de Italiaanse hoofdstad.

Naast de imposante structuur is de ruïne volgens de onderzoekers gedetailleerder dan de gladiatorschool in Rome. Zo is een houten paal gevonden die de gladiatoren gebruikten als oefenvijand.

Wanneer onderzoekers beginnen met de opgravingen is nog niet bekend. Slechts een half procent van de Romeinse nederzetting ten oosten van Wenen is opgegraven sinds de werkzaamheden ruim 140 jaar geleden begonnen.