Het renteverschil tussen Belgische en Duitse tienjarige staatsobligaties is vandaag opgelopen tot een nieuw record van 2,19 procentpunt. De spanning op de financiële markten zit weer op een kookpunt.

 

Niet alleen op de aandelenbeurs, maar ook op de obligatiemarkt lopen de beleggers vandaag weg van alles wat maar een beetje naar risico ruikt, en parkeren ze hun geld in minder volatiele waarden, zelfs als die nauwelijks of geen rente opbrengen. 

De vraag naar Duitse staatsobligaties bij investeerders is nog nooit zo groot geweest. De stormloop op het als extreem veilig geldend staatspapier zorgt voor een historisch lage tienjaarsrente van amper 1,88 procent, minder dan de gemiddelde inflatie.

De rente op Italiaanse, Griekse en Portugese obligaties schiet dan weer omhoog. Ook de Belgische tienjaarsrente is weer wat gestegen, met 4,3 basispunten tot 4,07 procentpunt.

Door die tegengestelde bewegingen - de dalende Duitse rente en de stijgende rente in ons land - is het verschil tussen beide tarieven, de zogenaamde spread, naar een nieuw recordpeil van 2,19 procentpunt gestegen, net iets hoger dan de piek van een maand geleden. Begin dit jaar bedroeg de rentepremie ongeveer één procentpunt.