De Rode Duivels krijgen dinsdag in de oefenpot tegen de Verenigde Staten meteen de kans om de zure nasmaak van de teleurstellende 1-1 van vrijdag in Bakoe tegen Azerbeidzjan toch een beetje weg te spoelen. 'We moeten vooruit, aan die 1-1 valt niets meer te veranderen', stelde ouderdomsdeken Timmy Simons na de maandagtraining in het Koning Boudewijnstadion.

De Duivels staan in groep A momenteel derde, met één punt achter Turkije, dat bovendien nog een wedstrijd minder speelde. 'Als Turkije zijn job doet, wordt het voor ons niet meer mogelijk de barrages voor het EK te spelen. Afhankelijk zijn van anderen, is natuurlijk niet leuk. Maar zolang het mathematisch kan, moeten we er in blijven geloven', aldus Simons.

De verdedigende middenvelder kan tegen de VS zijn 86e interland voor de Duivels spelen. Daarmee komt hij dan op een gedeelde tweede plaats in het klassement aller tijden, achter Jan Ceulemans (96), maar op gelijke hoogte van Eric Gerets en Franky Van der Elst. 'Als dat gebeurt, zal ik daar uiteraard fier over zijn, maar ik heb eerder al gezegd dat ik liever een EK of WK extra had gespeeld in plaats van die vele caps', klonk het.

Mertens: 'Iedereen gemotiveerd'

'Ook al wordt de kwalificatie voor het EK nu bijzonder moeilijk, toch zullen we er voor de volle honderd procent voor blijven gaan', stelde ook Dries Mertens. 'Tegen de VS hopen we het publiek iets terug te geven. Ons opladen na het debacle in Bakoe is niet moeilijk, iedereen is gemotiveerd genoeg', besloot de PSV-winger.