N-VA: 'Tobback niet meer als Leuvense burgemeester'
Foto: bdw
De N-VA-Leuven wil niet dat Louis Tobback (SP.A) na de volgende gemeenteraadsverkiezingen nog burgemeester blijft in de universiteitsstad. Dat heeft lijsttrekker en Senaatsvoorzitter Danny Pieters gezegd tijdens een persontmoeting.

'We erkennen dat de bestuursploeg goed werk leverde', zegt Danny Pieters, die in Leuven de lijst van de N-VA zal trekken. 'Maar Leuven wordt ouderwets bestuurd waarbij één man in de praktijk nagenoeg alles beslist. De 74-jarige Tobback regeert Leuven als een feodaal heerser.'

De N-VA wil ook niet weten van een situatie waarbij Tobback nog enkele jaren burgemeester is en dan op 'dynastieke wijze' de fakkel doorgeeft. Het is overigens nog onduidelijk of Tobback na 2012 nog een burgemeestersfunctie ambieert.

De N-VA maakt met kartelpartner CD&V en SP.A momenteel deel uit van de Leuvense meerderheid. Eerder besloten de Leuvense afdelingen van CD&V en N-VA in 2012 elk met een eigen verhaal naar de kiezer trekken.

Een 'samen-leefbaar Leuven' wordt het centrale thema van de N-VA-campagne in Leuven. 'Vandaag lijkt het erop dat heel wat groepen naast mekaar wonen in de stad', aldus Pieters. 'Als volksnationale partij willen wij de klemtoon leggen op het beter samen leven met elkaar.'

De partij stelt onder meer voor het aanbod taalcursussen Nederlands uit te breiden, meer betaalbare woningen voor jonge gezinnen te creëren, en lawaaioverlast in de binnenstad actiever te beteugelen.