Als de landen van de eurozone gemeenschappelijke obligaties uitgaven, zouden die van het ratingbureau Standard & Poor's (S&P) een zeer lage rating kunnen krijgen. Dat zegt een topman van S&P.

 De uitgifte van Europese 'eenheidsobligaties', die gezamenlijk gedekt worden door de lidstaten van de eurozone, wordt door veel analisten naar voren geschoven als één van de mogelijke oplossingen om uit de impasse van de europese schuldencrisis te geraken. Het idee is dat zo'n obligaties, dankzij de steun die ze krijgen van "sterke" lidstaten als Duitsland en Nederland, terug het vertrouwen van de obligatiebeleggers zouden krijgen. Ook kunnen ze de huidige destructieve renteverschillen tussen de eurolanden helpen uitvlakken.

Maar Standard & Poor's is niet van plan om zo'n obligaties, als ze er ooit komen, zonder meer een hoge waardering te geven. "Als we een Europese obligatie hebben die voor 27 procent door Duitsland is gegarandeerd, voor 20 procent door Frankrijk en voor 2 procent door Griekenland, dan zal de rating ’CC’ zijn, zijnde die van de Griekse schuld", zegt de topman van de Europese divisie van het ratingbureau in een gesprek met de Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Indien ook andere ratingbureau's die redenering zouden volgen, dreigen de euro-obligaties al bij voorbaat tot mislukken gedoemd te zijn. Tenzij de beleggers zelf er natuurlijk anders over zouden denken, en de obligaties betrouwbaarder zouden inschatten dan de ratingbureau's voorschrijven. Maar dat is erg moeilijk in te schatten.

Overigens gaat het tot nader order om een theoretische discussie. Duitsland en andere sterke lidstaten willen voorlopig niets van het idee van gemeenschappelijke obligaties horen.