"De job als hoofdredacteur bij Humo was niet volledig mijn ding." Dat zegt Sam De Graeve, die maandag zijn vertrek bij het weekblad aankondigde. "Ik was niet de juiste man op de juiste plaats."

De Graeve, voormalig eindredacteur van De Slimste Mens, kwam in mei vorig jaar aan het hoofd van Humo te staan. Hij vervulde de functie enkele maanden lang in duo met Jörgen Oosterwaal, die het blad gedurende tien jaar leidde. Op 1 september werd De Graeve alleen hoofdredacteur, weliswaar met de hulp van Jan Antonissen als chef reportage.

"Ik ben opgestapt in overleg met het management", zegt De Graeve maandag. "Het gaat enerzijds om een soort Wouter Bos-reflex (Bos zei de Nederlandse politiek in 2010 vaarwel om meer tijd aan zijn gezin te besteden, nvdr.) en anderzijds om het gevoel dat ik niet op de juiste plaats zat."

De beslissing werd volgens De Graeve niet ingegeven door de komst van Jan Stevens, die in mei werd aangesteld tot directeur van het blad. De dalende verkoopcijfers hebben onrechtstreeks wel een invloed gehad. "Die cijfers verhogen natuurlijk de druk", zegt De Graeve.

De voormalige hoofdredacteur blijft aan de slag bij moederbedrijf De Vijver Media. "Maar ik ga eerst een lang weekend nemen om me te bezinnen over mijn toekomst", besluit De Graeve.