De rechtbank van Dendermonde heeft de 21-jarige man die zonder toestemming een trein bestuurde tot een werkstraf van vijftig uur veroordeeld.

De feiten vonden plaats in 2010. De man spoorde toen rond in zowat heel Vlaanderen, onder andere in Antwerpen, Aalst, Haaltert, Brussel, Herzele en Zottegem. Hij leidde de treinbestuurders om de tuin en maakte hen wijs dat hij stagiair-treinbestuurder was.

'Zonder al te veel problemen slaagde de beklaagde telkens in zijn opzet', zei de rechter in haar vonnis. 'Dat getuigt van een gevaarlijke ingesteldheid. Hij ging op een berekende en uitgekiende manier te werk en praatte zich overal vlot binnen.'

De man heeft de feiten nooit ontkend. Hij kaderde die in zijn grote passie voor treinen, die hij al van kindsbeen af heeft.

Als de man zijn werkstraf niet uitvoert, moet hij veertien dagen naar de gevangenis. De man kreeg daarbovenop nog een werkstraf van 120 uur. Die straf kreeg hij omdat hij in april 2010 in Denderleeuw op pad ging om taarten te verkopen voor het goede doel. De opbrengst daarvan stak hij in eigen zak.