Door de machtstrijd binnen de groep verloren de chimpansees van Antwerpen de ludieke wedstrijd tegen de bonobos van Planckendael. Foto: (if)
In de Zoo van Antwerpen wordt door twee uitdagers geknaagd aan de positie van de leider van de chimpanseetroep. Bioloog Dirk Draulans vergelijkt het gedrag van de chimpansees met dat van onze politici.

Op Radio 1, in het programma Joos, gaf bioloog Dirk Draulans uitleg bij de machtsstrijd die bezig is bij de chimpansees in de dierentuin van Antwerpen.

De leider van de groep is er al tien jaar aan de macht en net zoals in vele democratieën mag een verkozen president na twee ambtstermijnen ook inrukken. Na tien jaar is het goed geweest.

Ook de chimpansees in de dierentuin vinden dat over hun leider, alleen is geen enkele aap sterk genoeg om die leider fysiek uit te dagen. En dus gebeurt het subtieler. Op een slinkse, achterbakse manier, aldus Draulans. Machtsspelletjes met andere woorden.

Zo zouden de twee uitdagers bij de chimpansees zich zeer sympathiek gedragen ten opzichte van de andere apen in de groep (ze ontvlooien hun apenbroeders zelfs) en ze zouden ook extra aandacht hebben voor de, fysiek zwakkere, vrouwen.

Eén verschil: de twee ondernemende maar fragile uitdagers hebben nog geen kartel gesmeed tegen de chimpanseeleider.

Dat gebeurde enkele jaren geleden, in gelijkaardige omstandigheden, wel in de dierentuin van Arnhem. 'Daar deden de uitdagers letterlijk wat Bart De Wever heeft gedaan', zegt Draulans.

De uitdagers smeedden een kartel waardoor ze sterker werden dan de leider. Daarna stootte één van de kartelpartners de andere af, omdat hij zelf sterk genoeg was geworden voor de leidersrol. Een beetje zoals het verhaal van N-VA en CD&V dus.