Vakbonden beslissen dinsdag over faillissement Saab
Saab Foto: © BART MAAT
De vakbond van de fabrieksarbeiders van Saab, IF Metall, vergadert dinsdagnamiddag over een eventuele faillissementsaanvraag voor het Zweedse automerk, dat eigendom is van het Nederlandse Swedish Automobile.

Dat besloot de bond maandagochtend. "We wachten nog even een bankdag met een eventueel besluit om te zien of Saab afgelopen weekeinde de lonen heeft overgemaakt. Het duurt meestal even voor het geld binnen is. Dinsdagmiddag vanaf 15.00 uur praten we verder", aldus bondswoordvoerder Hakan Skött.

Bij IF Metall zijn de meesten van de bijna 2100 fabrieksarbeiders van Saab aangesloten. Zij wachten al anderhalve week op hun augustusloon. Ook de 1600 bedienden hebben geen salaris gekregen.

Hun vertegenwoordigingen, Unionen, Sveriges Ingenjörer en Ledarna, kunnen vanaf maandag vragen om een bankroet. De bonden hebben contact met elkaar om hun acties op elkaar af te stemmen.

Formeel kan IF Metall sinds vrijdagmiddag 16.15 uur de rechter vragen om Saab bankroet te verklaren. Juristen van de bond zouden al wel contact hebben gehad met het gerechtshof dat de eventuele zaak zou behandelen, om te informeren naar de juiste procedures.

Een faillissementsaanvraag voor Saab moet in de komende 2 weken bij de Zweedse rechter binnen zijn. Het kan nog tot eind september duren voordat bekend is of en wanneer de eventuele gerechtelijke behandeling plaatsvindt.