Bpost onderzoekt fysieke belasting postbodes
Schrik niet als u binnenkort postbodes met een zuurstofmasker ziet rondlopen. Foto: Belga
Bpost laat de fysieke inspanning die haar postbodes elke dag leveren, wetenschappelijk onderzoeken. Daarvoor zullen 32 postmannen en -vrouwen gedurende twee weken gevolgd worden. Met de resultaten wordt rekening gehouden bij de reorganisatie van de postbestelling, zo is maandag bekendgemaakt.

Volgens die reorganisatie zullen 'enkele duizenden' postbodes tegen 2015 voltijds binnen werken (post sorteren) of buiten aan de slag zijn om brieven te bestellen. Met het onderzoek wil bpost 'nagaan of de fysieke inspanning voor binnen- en buitenwerk verschilt en overbelasting door de werknemers vermijden', zo luidde het tijdens een persconferentie.

Concreet zal het Brussels Laboratorium voor Inspanning en Topsport (Blits) van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) de fysieke inspanning van 32 postmannen en -vrouwen uit kantoren verspreid over België in kaart brengen. Dat gebeurt gedurende een week tijdens binnenwerk en een week tijdens de postbedeling, te voet, per (elektrische) fiets of met de motorfiets.

De tests op het terrein lopen tot midden november. Op basis van de resultaten zullen de onderzoekers aanbevelingen doen voor de uitvoering van het reorganisatieplan en om de bestaande preventieve maatregelen eventueel aan te passen.

Bpost benadrukt dat het onderzoek gebeurt in overleg met de vakbonden.