Groen! verontwaardigd over uitspraak De Wever
Foto: photo news
Groen! reageert verontwaardigd over de jongste uitspraken van N-VA-voorzitter Bart De Wever. In een gesprek met de RTBF zei De Wever gisteren dat de groenen moeten hopen op een kernramp om verkiezingen te winnen.

Het volledige interview met De Wever wordt pas woensdag op de RTBF uitgezonden, maar enkele fragmenten waren zondag al te zien in het praatprogramma Mise au point.

De Wever gaf voor de camera's toe dat hij hoopt op een mislukking van de huidige onderhandelingen. "Hoe slechter het gaat, hoe beter voor mijn partij", aldus de N-VA-voorzitter.

"Het is cynisch en paradoxaal, maar om kiezers te winnen voor je programma, moet je hopen dat er elementen in de werkelijkheid zijn die aantonen dat jouw programma nodig is. En soms zijn dat slechte zaken. Dat is altijd zo, voor elke partij. Als de groenen de verkiezingen willen winnen, moeten ze hopen dat er op milieuvlak verschrikkelijke dingen gebeuren, zoals in Fukushima. De groenen maken nu gebruik van Fukushima om te zeggen dat hun programma het juiste is."

De verwijzigen naar Fukushima zorgt bij groene politici voor voor verontwaardigde reacties. Groen!-voorzitter Wouter Van Besien zei op Facebook dat zijn maag in elkaar kromp toen hij het fragment zag.  "Wij hebben de Japanners nooit een kernramp toegewenst", sneerde Kristof Calvo (Groen!) op Twitter.

Ook Open VLD-voorzitter Alexander De Croo reageerde op de woorden van De Wever. "Dat partijen soms baat hebben bij rampen& mislukkingen,dat is cynisch. Dat als argument gebruiken om te hopen op mislukking,is gewoon bitter", klonk het op Twitter.