Openbare aanklager bevestigt bloedtransfusie Ricco
Foto: AP
Riccardo Ricco heeft zich begin dit jaar zelf in levensgevaar gebracht door een bloedtransfusie. Dat concludeert het onderzoek van de openbare aanklager in Modena, zo bericht de Gazzetta dello Sport maandag. De 27-jarige wielrenner injecteerde zichzelf met slecht bewaard bloed, met een ernstige niercrisis tot gevolg.

De Cobra was begin februari in kritieke toestand opgenomen in het ziekenhuis. Daar zou hij aan een arts de bloedtransfusie hebben bekend, maar dat ontkende hij later. Drie artsen en vijf verpleegkundigen hebben echter Ricco’s bekentenis bevestigd. Bovendien kwamen drie experts tot de conclusie dat een verkeerd uitgevoerde bloedtransfusie de oorzaak was van de infectie. Eén expert wees er ook op dat de renner bij de transfusie van iemand hulp moet hebben gekregen.

Ricco wacht in Italië nu een burgerlijke rechtszaak wegens het schenden van de antidopingwet, en een proces voor het sporttribunaal. Omdat hij al eerder tegen de dopinglamp liep, hangt hem ook een levenslange schorsing boven het hoofd.

De Italiaanse berggeit testte tijdens de Tour van 2008 positief op CERA, en stond daarvoor twintig maanden aan de kant. Na die eerste schorsing vond hij onderdak bij Vacansoleil, dat hem na het voorval in februari op straat zette.

Eind mei werd hij opgevist door het continentale Meridiana-Kampen, waarmee hij in juni zijn comeback wou maken in de Ronde van Servië. De Italiaanse wielerbond stak daar echter een stokje voor door hem voorlopig te schorsen, het Italiaans olympisch comité volgde die beslissing.