In het proces tegen de Egyptische oud-president Hosni Moebarak worden maandag de eerste getuigen opgevoerd. Het gaat om vier politiemensen.

Moebarak kwam weer op een draagberrie aan op de rechtbank. De derde zitting moet de verantwoordelijkheid van Moebarak in de dood van manifestanten tijdens de revolutie in januari en februari verduidelijken. Zo worden verschillende politiefunctionarissen gehoord.

Volgens de Egyptische staatstelevisie ontkent de eerste getuige dat de politie automatische wapens kan hebben gebruikt bij het neerslaan van de protesten.

De gemoederen voor het gerechtsgebouw zijn hoog opgelopen. De oproerpolitie belet betogers de toegang tot het gebouw en probeert voor- en tegenstanders van Moebarak uit elkaar te houden. 

Op het einde van de vorige zitting werd de aanwezigheid van televisiecamera’s in de rechtzaal verboden. Eerst waren camera’s van de Egyptische staatsomroep toegestaan. De rechter verbiedt ze nu op grond van ‘het algemeen belang’.

Moebarak staat terecht voor beschuldigingen van corruptie. Bovendien wordt hij verantwoordelijke geacht voor de dood van honderden betogers die zich tegen zijn bewind keerden. Ook zijn twee zonen, Gamal en Alaa, staan terecht. Zij zijn in staat van beschuldiging gesteld voor het misbruiken van overheidsfondsen.