De fractieleiders van het Vlaams Parlement gaan op 26 september samenzitten om over de opzegvergoedingen van de parlementsleden te spreken. Dat heeft Carl Decaluwé (CD&V), voorzitter van de werkgroep parlementaire wedden, maandag op de VRT-radio gezegd. Een volledige hervorming van het weddensysteem voor parlementsleden zit er op korte termijn niet in.

De afgelopen week ontstond er commotie over de opzegvergoedingen nadat bekend raakte dat Open Vld’er Sven Gatz 300.000 euro kreeg hoewel hij zelf de politiek vaarwel had gezegd om voor de brouwersfederatie te gaan werken.

Gatz liet zondag weten van die vergoeding af te zien. Hij zei dat hij zélf voorstellen had gedaan om iets aan het systeem van vergoedingen te wijzigen, maar dat die nooit besproken werden.

"Ik heb die voorstellen nooit gezien", zegt CD&V’er Decaluwe. Een globale herziening van de wedden en vergoedingen kan er volgens Decaluwe niet van vandaag op morgen komen. Om discriminaties en jobhoppen te vermijden, moet er immers een akkoord zijn voor alle parlementen van het land.

Want heel wat politici hebben een "gemengde loopbaan" en zetelen in de loop van hun carrière in verschillende parlementen. En het is ook afwachten wat bij de federale onderhandelingen uit de bus komt rond politieke vernieuwing.

"Punctuele" zaken aanpakken, zoals de vergoeding van iemand die vrijwillig vertrekt, is wel mogelijk, zei Decaluwe nog.