'Exit Grieken uit de eurozone blijft onbespreekbaar'
Foto: edm
Een vertrek van Griekenland uit de eurozone blijft voor Europees president Herman Van Rompuy onbespreekbaar. Dat zei hij maandag op de VRT-radio.

Van Rompuy, die sinds kort ook als coördinator voor de eurozone optreedt, wil via "stille diplomatie" druk uitvoeren op de eurolanden die in de problemen zitten, zodat ze orde op zaken stellen.

De eurocrisis blijft aanslepen en het noodlijdende Griekenland krijgt zijn financiën maar niet op de sporen. Op verschillende plaatsen in Europa gaan stemmen op om Griekenland uit de eurozone te laten treden. Maar voor van Rompuy is dat geen optie.

Van Rompuy verwees naar de plannen die Griekenland en Italië opstelden om er economisch en budgettair bovenop te geraken. De uitvoering van die plannen blijft uit en daarom moet de druk op die lidstaten hoog blijven, zegt Van Rompuy. Een exit is in de oprichting van de eurozone niet voorzien, en voor Van Rompuy ook niet wenselijk. "Het uittreden uit de eurozone zou voor meer problemen zorgen voor het land en voor de eurozone."

Over zijn eigen toekomst sluit Van Rompuy een nieuw mandaat als Europees president niet uit. "Als ik al aan een tweede mandaat zou durven denken, is dat omdat het werk niet af is. (...) Voor mijn eigen glorie moet ik het niet doen. Maar ik besef dat dat niet geloofwaardig klinkt."