Unieke Romeinse kaart als online routeplanner
Foto: kaart
Wie Mappy, Michelin en dergelijke beu is, kan eens op een zeer alternatieve wijze een reisweg plannen: een digitale routeplanner op basis van het antiek-Romeinse wegennet.

De Nederlandse historicus René Voorburg uit Houten heeft de wereldberoemde Tabula Peutingeriana (TP) dankzij diverse onderzoeksbronnen kunnen verwerken tot hedendaagse routeplanner. De TP is een middeleeuwse kopie van een Romeinse wegenkaart van rond het jaar 300.

Zo kunnen geïnteresseerden dus zien hoe in de Romeinse tijd bijvoorbeeld een reis van Tongeren (Atvaca) naar Rome zou zijn verlopen.

Voorburg heeft zijn Romeinse routeplanner online gezet op de site omnesviae.org, zo maakte hij maandag bekend. De historicus is in het dagelijks leven als webarchivaris werkzaam bij de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. Hij heeft de afgelopen zes maanden al zijn vrije tijd in het project gestoken.

"Wetenschappers hebben recent de locaties van alle plaatsen op de Tabula Peutingeriana in kaart weten te brengen", vertelt Voorburg. "Ik ben toen voor mijzelf eens gaan kijken waar ik in het Romeinse Rijk op een reis van A naar B allemaal langs zou komen."

Uiteindelijk besloot hij maar alle 2760 plaatsen op de oude kaart en tussenliggende wegen in te gaan voeren. Van die plaatsen zijn er bijna 2000 van een geolocatie voorzien.
De routeplanner gebruikt bij het berekenen van de kortste route de afstanden zoals die op de TP vermeld.