Topmodellen laten London Fashion Week links liggen
London Fashion Week 2009 Foto: Shutterstock
Londen is dit jaar verkozen tot de modehoofdstad, maar toch laten topmodellen als Kate Moss en Agyness Deyn de London Fashion Week links liggen. Reden? De lage verdiensten en de extra stress.

Vanaf donderdag stellen de ontwerpers hun lentecollecties 2012 voor op de modeweken die achtereenvolgens in New York, Londen, Milaan en Parijs plaatsvinden. Een gevestigde waarde of druk besproken nieuwkomer die de collectie op de catwalk showt, kan de ontwerper extra aandacht opleveren. Maar de Britse ontwerpers zullen het ook dit jaar weer moeilijk hebben om grote namen voor hen te laten lopen.

Volgens Carol White, die het modellenbureau Premier Model Management heeft opgericht en in het verleden onder meer Naomi Campbell, Claudia Schiffer en Christy Turlington vertegenwoordigde, komt dit omdat de modellen in New York, Milaan en Parijs veel meer kunnen verdienen. ‘De modellenlonen van de Britse ontwerpers zijn niet realitisch, ze zijn niet meer gestegen sinds 1983’, aldus White. Dat maakt het voor de modellen moeilijk om winst te maken gezien de vele onkosten die ze hebben tijdens de modeweken.

Geklemd

Maar ook de opeenvolging van de modeweken speelt de modellen parten. ‘Het is al enkele seizoen een probleem dat London Fashion Week geklemd zit tussen New York en Milaan. Ze arriveren laat en moe uit New York en vertrekken enkele dagen voor het einde van onze modeweek omdat de castings in Milaan zo vroeg beginnen. Dat creërt chaos’, verklaart Aidan Jean-Marie, creatief directeur van Premier. Daarom trekken veel modellen rechtstreeks van New York naar Milaan.

‘We krijgen dit jaar ook concurrentie van Madrid Fashion Week dat op dezelfde data valt, maar waar de modellen beter betaald krijgen omdat het gesubsidieerd wordt door de Spaanse overheid.’

Ook niet eerste keus voor Britse ontwerpers

Ook Britse ontwerpers laten de Londense modeweek links liggen. Zo toont Victoria Beckham haar collectie in New York, Stella McCartney toont enkel haar Adidaslijn in Londen - de rest van haar shows in Parijs, net zoals het label Alexander McQueen.

Dit jaar tekent Tom Ford wel present, maar hoewel Burberry, Matthew Williamson en Temperley de voorbije jaren teruggekeerd zijn naar Londen, blijft het moeilijk om de aandacht te trekken. Zo komt ook hoofdredactrice van de Amerikaanse Vogue Anna Wintour niet altijd naar London Fashion Week. Maar er is beterschap in zicht: het British Fashion Council onthulde vorige week dat ze in gesprek zijn met grote namen over een terugkeer naar Londen, nu er volgend jaar ook extra aandacht zal zijn door de Olympische Spelen.