De New York Times en het Canadese dagblad The Globe and Mail berichtten maandagmorgen dat China in de laatste weken van het regime van Kadhafi nog wapens aan Libië probeerden te verkopen, ondanks een verbod door de VN. China stelt nu dat het omvergeworpen Libische regime individuele mensen bij Chinese firma's heeft aangesproken zonder de regering in te lichten. Van ondertekening van contracten was evenwel geen sprake.

De Chinese regering heeft bevestigd dat Moammar al-Kadhafi in de laatste weken van zijn bewind nog geprobeerd heeft om wapens te kopen op de Chinese markt. 

Woordvoerster Jiang Ju van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken zei maandag tegenover journalisten dat het omvergeworpen Libische regime individuele mensen bij Chinese firma’s heeft aangesproken, zonder de Chinese regering in te lichten. Er is generlei contract ondertekend, zei Ju.

China heeft de VN-sancties en het wapenembargo tegen Libië strikt opgevolgd. Het land neemt ook een 'bezonnen en verantwoordelijke houding aan' inzake wapenexport. 'Iedere levering heeft toestemming nodig', aldus de woordvoerster.

Wilde China wapens aan Kadhafi verkopen?

De functionarissen baseerden zich op documenten in het Arabisch die door een Canadese journalist zijn gevonden en die volgens het voorlopig bewind authentiek zijn.

Uit de documenten bleek dat Libische veiligheidsfunctionarissen op 16 juli naar Peking waren afgereisd om daar (wapen)inkopen te doen. Chinese staatsbedrijven wilden daarbij voor 200 miljoen dollar onder meer pantsers, raketwerpers, draagbare grond-luchtraketten en munitie aan Kadhafi verkopen. De wapens zouden via derde landen als Algerije en Zuid-Afrika worden geleverd.

China was net als Algerije en Zuid-Afrika grote tegenstander van Navo-geweld tegen Kadhafi. Wel zeiden ze achter het wapenembargo te staan dat de VN eerder hadden afgekondigd.

Een militaire woordvoerder van de Libische rebellen stelde dat alle landen die sancties tegen Libië geschonden hebben slechte handelsvooruitzichten hebben met het olierijke Noord-Afrikaanse land.

Medewerkers van het State Department en het Pentagon zeiden van niets te weten en meer tijd nodig te hebben om de documenten te bestuderen. In Brussel uitte een hoog Navo-diplomaat ernstige twijfels. Hij voegde er aan toe dat de documenten hem niet bekend waren.

Leden van de sanctiecommissie van de VN stelden niets te weten van eventuele schendingen van het wapenembargo tegen al-Kadhafi door China.