Bel20 verliest 100 punten
De beursvloer in Frankfort, die net als alle andere Europese beurzen zware verliezen boekt. Foto: Reuters
De Europese beurzen zijn in de late namiddag helemaal onderuit gegaan. De Bel20 sloot af op 2.117,46 punten, een verlies van 4,61 procent ten opzichte van vrijdag. Voor KBC en Ageas loopt het verlies zelfs op tot meer dan procent.

Op de Brusselse beursindex is het voorzichtige herstel van eind augustus weer zo goed als weggeveegd. De sfeer op de Europese beurzen, en zeker in de financiële sector, was de hele dag weer hypernerveus. De beurzen in Wall Street zijn vandaag gesloten voor Labor Day, waardoor Europa enigszins aan zijn lot was overgeleverd. 

Lees ook: Belgische risicopremie stijgt naar nieuw record

De malaise  trof vooral weer de banken.  KBC sloot de dag af op 16,65 euro, Ageas op 1,24 euro. Dat gaat om een verlies van respectievelijk 8,62 en 8,15 procent. Opmerkelijk was trouwens dat Ageas rond 14 uur plots het verlies van 6 tot 9 procent zag oplopen. Een duidelijke aanleiding was er niet meteen, maar de koersval vond plaats bij een groot volume, wat erop wijst dat een partij een groot pakket aandelen heeft gedumpt.  

Ook de angst voor een tweede recessie is weer allesoverheersend. Industriële aandelen krijgen daardoor ook rake klappen. SolvayNyrstarUmicore en  Bekaert krijgen een stevige knauw van rond 6%.

Ook elders in Europa kleurden de indexen bloedrood. In Parijs en Amsterdam staan verliezen van 4 tot 5 procent op de borden. Frankfurt krijgt zoals wel vaker de voorbije weken de sterkste klap. De Dax zakte met 5,28 procent tot zijn laagste niveau in meer dan twee jaar. Het aandeel Deutsche Bank koerste zelfs 8,86 procent lager en verloor nu al 27 procent sinds 1 augustus.

In Amsterdam zakte de AEX 4,2 procent tot 274,45 punten. De beurs van Parijs zakte met 4,73 procent onder de grens van 3.000 punten en de index in Londen moest 3,58 procent inleveren als gevolg van de slechte prestaties van de banken. Ook Milaan (-4,83%), Madrid (-4,69%) en Zürich (-4,04%) daalden fors.

Een overzicht van het richtinggevende nieuws:

 • In Europa wordt nog steeds gewacht op de implementatie van een tweede reddingsplan voor Griekenland, dat het land moet behoeden voor het failliet. De Griekse minister van Financiën liet vrijdag weten dat zijn land het begrotingsdoel voor 2011 niet zal halen.
   
 • In de Verenigde Staten werd bovendien een klacht ingediend tegen zeventien banken die zouden hebben gefraudeerd voor het uitbreken van de vastgoedcrisis.
   
 • De barslechte Amerikaanse jobcijfers van vorige vrijdag bleven vandaag wegen op de beurs. De beleggers zien er een voorteken in van een nieuwe recessie van de Westerse economie. 
   
 • Ook de Europese bankiers maken zich zorgen over de neerwaartse spiraal op de beurzen. Josef Ackermann, de topman van Deutsche Bank, verklaarde vanochtend in Frankfort dat de sfeer aanvoelt zoals in de herfst van 2008, toen de hele bankwereld op haar grondvesten daverde na het faillissement van de zakenbank Lehman Brothers.   
   
 • De grote vraag is of de Europese politici, met de hete adem van hun kiezers in de nek, nog in staat zijn om "grote" beslissingen te nemen. Slecht nieuws was alvast dat de CDU van de Duitse leider Angela Merkel dit weekend de verkiezingen in haar thuisstaat Mecklenburg-Vorpommern verloor. Analisten zien daarin een afstraffing van haar aanpak van de schuldencrisis.
   
 • Het ratingbureau Standard & Poor's gooit vandaag nog wat olie op het Europese vuur.  Een topman van de kredietbeoordelaar verklaarde in een Duitse krant dat een eventuele uitgifte van gemeenschappelijke Europese obligaties niet op een hoge kredietrating hoeft te rekenen. 

 

 • De voorzitter van de Europese Commissie, José-Manuel Barroso probeerde vandaag  tijdens een bezoek aan Australië het pessimisme te stoppen. De Europese economie zal de komende maanden een gematigde groei kennen, zonder evenwel in een recessie te belanden, gaf hij daar aan. Ook de meest recente vooruitzichten van de commissie gaan niet uit van een recessie.
   
 • Ook Europees president Herman van Rompuy blijft herhalen dat er geen sprake kan zijn van een exit van Griekenland uit de eurozone, een scenario waarover steeds meer gespeculeerd wordt. Van Rompuy zei dat vanochtend in een interview op Radio 1.  
   
 • Jean-Claude Trichet, de voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB), verklaarde dan weer dat er heel snel werk gemaakt moet worden van een versterkt economisch toezicht in de eurozone. De beslissingen over de hulp aan Griekenland moeten uitgevoerd worden, en de lidstaten moeten "de komende dagen" de nodige wetten en besluiten nemen die nodig zijn "om de nationale begrotingsevolutie" van dichtbij te volgen, zei Trichet vanochtend in een speech aan het Institut Montaigne in Parijs.