Mechelse boefjes in de gaten gehouden door 'Joeri'
Joeri, het typetje van Jan Van Looveren Foto: rr
Tien jonge Mechelse criminelen van maximum 25 jaar krijgen een 'Joeri', een politie-inspecteur die hen op de voet volgt en hen samen met het parket begeleidt. De aanpak moet jongeren uit de criminaliteit houden.

Joeri staat voor 'jongvolwassenen observeren en regelmatig interpelleren', schrijft Gazet van Antwerpen. Het typetje van acteur Jan Van Looveren staat model voor het Joeri-project - ook hij houdt in zijn sketches iedereen op het rechte pad.

'Vijftien agenten zijn kandidaat', zegt korpschef Yves Bogaerts van de lokale politie. 'Ze beginnen deze week aan hun opleiding.'

Het parket selecteert de risicodaders op de feiten die ze gepleegd hebben. De Joeri's moeten een dossier opstellen, en op basis daarvan wordt een begeleidingstraject uitgestippeld. Minstens één keer per maand is er contact.

Het typetje Joeri werd bekend in Tragger Hippy, een komisch tv-programma op 2BE. Daarin trok Jan Van Looveren een legerpak aan om vervolgens op een drukke plek te roepen dat hij voor de veiligheid zorgt. Dit zette hij kracht bij door te zeggen 'Ik heb handboeien en ik heb pepperspray. Ik los dat hier op op mijn manier'.