Elke week sluiten er twee krantenwinkels. Volgens de Vlaamse Federatie van Persverkopers (VFP) versmacht distributeur AMP de zelfstandige krantenwinkel. Momenteel zijn er nog 3.874 zelfstandige krantenwinkels, drie jaar geleden waren dat er nog 4.044. Al drie jaar stijgt het aantal krantenwinkels dat failliet gaat.

Tony Vervloet, secretaris van de VFP, zegt aan De Morgen dat de situatie 'onhoudbaar' is. Zo verdubbelden de transportkosten voor levering en terugname van artikelen eind 2008.

Beroepsverenigingen hebben daarom verschillende procedures lopen tegen AMP bij de rechtbank van koophandel en bij de Raad voor de Mededinging. Op Europees niveau is er een klacht tegen de overheidssubsidies aan uitgevers om kranten via bpost te bedelen.

Kamerlid Ann Vanheste (sp.a) diende samen met partijgenoot John Crombez een resolutie in om minister van Ondernemen Van Quickenborne (Open Vld) tot actie aan te manen. 'Hij weigert de economische inspectie aan het werk te zetten, terwijl de distributeur met zijn monopolie de krantenwinkels wurgt', zegt ze.

Vervloet stelt zich ook vragen bij de rol van uitgevers. 'Wij vermoeden dat de oorzaak van de malaise te vinden is in afspraken tussen distributeur en uitgevers, die de krantenverkoop verschuiven naar abonnementen en supermarkten.'