Javaux weigert zwartepiet voor vertraging
Foto: pn
Ecolo-voorzitter Jean-Michel Javaux pikt het niet dat hij plots de schuld krijgt voor het uitblijven van de regeringsonderhandelingen. Hij moet vanavond de gemeenteraad van Amay bijwonen.

Aanvankelijk zou formateur Elio Di Rupo vanmiddag (maandag) met de acht partijen rond de tafel zitten en eindelijk communautaire knopen doorhakken.

Zondagavond werd de aangekondigde vergadering plots uitgesteld omdat Ecolo-voorzitter Javaux op maandagavond blijkbaar absoluut richting Amay moest vertrekken. Daarom beginnen de federale onderhandelingen een dag later, op dinsdag.

Meteen kreeg Javaux de zwartepiet.  Blijkbaar is de gemeenteraad van Amay belangrijker dan de regeringsonderhandelingen, klonk het.

Javaux, die burgemeester is in Amay, weigert de zwartepiet. "Het is niet Ecolo dat de onderhandelingen al sinds 2011 blokkeert. Bovendien wist Di Rupo al lang dat er die avond gemeenteraad was. Ik denk dat Di Rupo gewoon meer tijd nodig had," aldus Javaux op de VRT.

Javaux reageerde eerder al behoorlijk fel op Twitter. 'hého,conseil communal à 20h annoncé depuis le 16 aout;entretemps fete des 10 ans du cdnv,fete cdh...' klonkt het daar zondagavond al (een verwijzing naar de gezinsdagen van CD&V en Open VLD bijvoorbeeld).

Javaux wees er ook op dat het niet de eerste keer is dat de bijeenkomst uitgesteld wordt: 'Ca ne devait pas reprendre auj?J'avais liberé tout le we et toute la journee demain...#pasjouerauzwartepietavecmoi'

Voorts meldde hij dat op de gemeenteraad de begroting op de agenda staat en dat de meerderheid in zijn gemeente erg nipt is (12 tegen 11). Kortom: hij moet daar absoluut zijn.

Wie zichzelf een beeld wil vormen van de beslissingen die op de gemeenteraad van Amay genomen moeten worden, kan terecht op de site van de gemeente.